Menu
Verras me

Paardenreddingboot

Tot 1990 werd er op Ameland de reddingboot met paarden naar zee getrokken. Echter, ging het op 14 augustus 1979 volledig mis. Er verdronken 8 paarden bij het uitzetten van de reddingboot Abraham Fock. De herinnering aan deze zwarte dag wordt levend gehouden door een monument in de duinen van Nes.

Demonstratie

10 paarden trekken de reddingboot tijdens de demonstratie met donderend geweld over het strand en door de branding in zee. De demonstratie van de paardenreddingboot is een gebeurtenis die herinnert aan vroeger tijden. Tegenwoordig als een schip in nood is, vaart de moderne Anna Margaretha met hoge snelheid de haven van Ameland uit. De reddingsboot heeft maar liefst 2000 pk.

Een lange geschiedenis wordt door de demonstratie vertoond. De demonstratie geeft weer hoe drenkelingen worden gered en bijstand worden geboden aan schepen die bij Ameland in nood verkeren.

Data demonstratie

Wilt u een demonstratie aanschouwen? Bekijk op de website op welke data de demonstraties plaatsvinden.

Paardengraf

14 augustus 1979 is een zwarte dag in de geschiedenis van Ameland. Op deze dag verdronken 8 paarden die voor de reddingboot gespannen stonden. Normaliter worden de paarden bij het lanceren van de reddingboot van het onderstel losgekoppeld. De paarden konden echter door een samenloop van omstandigheden niet losgemaakt worden. De paarden werden met tienduizend kilo gewicht naar de verdrinkingsdood getrokken.

Voor alle bewoners van Ameland was dit een grote schok. Aan de oostkant van het Reddingbootpad zijn de paarden begraven. Een gedenksteen op het veel bezochte graf herinnert aan het drama.

Locatie

De start is vanuit het boothuis bij het Maritiem Centrum ‘Abraham Fock’ aan de Oranjeweg 18 in Hollum. Op het strand Zuid-West van Holland, aan het eind van het Tjettepad, vinden de demonstraties plaats.