Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen zijn vriendinnen en zijn in 1975 domweg begonnen met het uitstippelen van de route. Voor het uitstippelen van de route was geen directe aanleiding. Op eigen initiatief legde de vriendinnen de route af. Echter, waren zij wel van mening dat er te weinig langeafstandswandelingen waren in Nederland.
Opening Pieterpad
De vriendinnen verbonden bestaande wandelpaden met elkaar. Het verbinden van de bestaande wandelpaden was niet gemakkelijk. Met regelmaat kwam het voor dat er dagen in beslag werden genomen om het op de beste manier te doen.
Het Pieterpad werd in 1983 officieel geopend als Lange Afstand Wandeling (LAW) nummer 9. Echter, wist toentertijd niemand dat het zo’n geliefde wandeltocht zou worden. Het Noord-Groningse Pieterburen wordt door het Pieterpad verbonden met de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. Opvallend is dat de enige overeenkomst de naam ‘Pieter’ is die is verscholen in de plaatsnaam of de naam van de berg. Zowel Pieterburen als de Sint-Pietersberg zijn de uiteinden geworden van Nederlands langste en bekendste wandelroute.
Wandelroute
Wandelaars lopen via de Waddenkust en plaatsen als Groningen, Rolde, Sleen, Coevorden, Ommen, Holten, Zelhem, Groesbeek en Susteren naar de heuvels in het Limburgse land. Het begin-en eindpunt op de Sint-Pieter is gemarkeerd met een granieten zuil. Bekende wit-rode merktekens van de LAW’s markeren de wandeling. Het Nivon heeft twee wandelgidsen uitgegeven.
Lengte van het Pieterpad
Wist u dat het Pieterpad ongeveer 492 kilometer lang is? Bovendien bestaat het Pieterpad uit 27 dagetappes. De meeste mensen lopen het Pieterpad in gedeeltes. Steeds een paar dagen of een week. De wandelaars pikken de route op op de plek waar ze zijn gebleven. Het Pieterpad wordt onderhouden door vrijwilligers. Tevens wordt de tracé voortdurend gecontroleerd en aangepast.
Veranderde situaties
Situaties zijn onderhevig aan veranderingen. Bovendien dienen er telkens mooie weggetjes aan. Inmiddels zijn de Nivon-gidsen grondig herzien.
Maarten Goorhuis, zoon van Toos, voorzitter van de Pieterpadwerkgroep geeft aan dat de grootste wijzigingen liggen bij Doetinchem en Roermond. De wijzigingen hebben ervoor gezorgd dat beide plaatsen zijn geschrapt uit de route. De aanleg van een industrieterrein bij Doetinchem en van de A73 bij Roermond zorgden voor rigoureuze veranderingen.
U kunt tijdens het bewandelen van het Pieterpad een overnachtingsstop maken bij één van de vele aanbieders in de nabije omgeving van het Pieterpad. Kom tot rust en stap de volgende ochtend met frisse energie het Pieterpad weer op.
Santiago De Compostela
Het lichaam van de apostel Jakobus is volgens de legende in Galicië terechtgekomen. In Santiago De Compostela zou in 813 zijn gebeente zijn ontdekt. Een kathedraal ter ere van Jakobus verrees. De kathedraal werd in de middeleeuwen de belangrijkste christelijke pelgrimsplaats na Jeruzalem en Rome.
Meerdere wegen leiden naar de historische stad met zijn Praza do Obradoiro, het majestueuze plein in het stadscentrum en met de kathedraal. Aan de voet van de Pyreneeën begint het populaire Camino Frances. Vele mensen beschouwen de tocht als een herrijking van hun leven. Mensen ontdekken een diepere betekenis van het bestaan, dienen zich oplossingen aan voor hun problemen of rekenen mensen af met hun midlifecrisis. Vaak dragen de reizigers een sint-jakobsschelp. Het teken van de heilige Jakob.
Route
Vanaf Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg ten zuiden van Maastricht in Limburg.