Menu
Verras me

Scheve Toren in Acquoy

Bijna elke Nederlander kent de toren van Pisa. U hoeft helemaal niet naar Italië om de toren van Pisa te bewonderen, want u kunt in het Gelderse dorp Acquoy de Nederlandse Pisa bekijken. Waarom de toren van de Nh-kerk de Nederlandse Pisa wordt genoemd, is duidelijk wanneer u voor de toren staat.

Geschiedenis

Sinds de bouw in de tweede helft van de 15de eeuw zakt de toren flink één kant op. Alleen dit is niet zo schreef als de toren van Pisa in Italië. De zompige ondergrond en slechte fundering doen de toren van de Nh-kerk geen goed.

Van oorsprong hoort de toren bij de twee-beukige Catharinakerk. De Catharinakerk is echter in 1844 afgebroken, omdat de kerk plaats moest maken voor een nieuwere, kleinere zaalkerk. De toren staat nu helemaal vrij op een ommuurd kerkhof met één grafsteen in de kerkmuur en slechts 19 zerken. Opmerkelijk is dat er een zekere Cornelia Pisa begraven ligt. Zij is in 1877 geboren en overleden in 1941. Haar echtgenote, de toenmalige dominee Nicolaas Hendrik Kuipéri, rust in hetzelfde graf. Hierdoor komt Acquoy aan de ‘Toren van Pisa’.

Toren

Bovenin staat de bakstenen 115 centimeter uit het lood. Al jaren verzakt de toren niet meer. De toren is maar liefst 17,5 meter hoog en is opgetrokken in laatgotische stijl. Rivier de Linge trad tijdens de bouw regelmatig buiten zijn oevers en veroorzaakte de nodige overstromingen.

Met regelmaat werd de grond onder de toren weggespoeld door het rivierwater. Halverwege de bouw is er een correcte uitgevoerd. Hierdoor heeft de toren slechts een lichte knik. De toren bestond uit drie geledingen die werden afgesloten door een tentdak. In 1674 is de bovenste verdieping hoogstwaarschijnlijk door een zware storm verwoest.

De huidige hervormde kerk verrees in 1844. De kerk was eerder na een orkaan afgebroken. Een restauratie ging in 1956 van start en nam 2 jaar in beslag. De kerk en de toren zijn in 1993 nogmaals geheel gerestaureerd.

Locatie

Nh-kerk en toren van Acquoy
Lingedijk 96
4151 CN Acquoy