Menu
Verras me

Nationaal Monument Kamp Vught

Het herinneringscentrum is uitgebreid en vernieuwd. Koning Willem-Alexander heeft het centrum op 27 november 2019 heropend. De vaste expositie draagt de naam ‘Kamp Vught: 32.000 verhalen en zeven seizoenen’.

Het museum bevat een binnen- en buitengedeelte. Een natuurstenen maquette laat buiten zien hoe groot het kamp is geweest en hoeveel gebouwen er daadwerkelijk stonden. Reconstructies van wachttorens staan om de honderd meter. Naast het kampgracht met omheining staat het nagebouwde barak. Het barak geeft weer hoe de gevangen werden gehuisvest. Echter, is de reconstructie slechts de helft van de oorspronkelijke grootte.

Van 1.269 joodse kinderen staan de namen en leeftijden op het kindergedenkteken. Deze kinderen zijn in juni 1943 weggevoerd met de ‘kindertransporten’. Lichamen van de gevangen die zijn vermoord of werden gefusilleerd zijn verbrand in het crematorium. Naast het gebouw liggen de lichaamsresten in asputten.

Gelegen in het bos ligt de fusilladeplaats. Deze plaats ligt op 30 minuten lopen. Er is een monument gevestigd. Op het monument worden de namen van 329 geëxecuteerde gevangen vertoond.

Bent u benieuwd naar de historie van Nationaal Monument Kamp Vught? Klik dan hier.

Rondleiding groepen

  • Primair onderwijs: er zijn voor het primaire onderwijs voor verschillende programma’s opgesteld. Naast deze programma’s kunt u kiezen voor ‘Kamp Vught in de Klas’. De rondleiding sluit aan op het lespakket. Voorafgaand aan de rondleiding is het van belang dat de film uit het voorbereidende lespakket is behandeld. Het verhaal van Kamp Vught wordt verteld aan de hand van het terrein en een tas met voorwerpen. Het verhaal wordt in grote lijnen verteld. Tevens wordt een verhaal verteld van een gevangene uit dezelfde streek of plaats waar uw groep vandaan komt. Wilt u meer informatie over de programma’s en de rondleiding? Klik dan hier.
  • Voortgezet onderwijs: de educatieve programma’s zijn bestemd voor de onderbouwklassen vmbo/havo/vwo. Wilt u het Nationaal Monument Kamp Vught bezoeken met leerlingen uit de bovenbouw? Dan kunt u contact opnemen met het secretariaat via de mail. In overleg kan er een geschikt programma voor de leerlingen worden samengesteld. Bekijk de programma’s op de website.
  • MBO/HBO: er worden zowel voor MBO-studenten als HBO-studenten educatieve programma’s verzorgd. In overleg kan er een geschikt programma voor uw studenten worden samengesteld. Mail uw verzoek met voorkeursdatum- en tijd naar info@nmkampvught.nl.
  • Volwassenen: naast het onderwijs worden er ook rondleidingen verzorgd voor volwassenen. Benieuwd naar het aanbod aan rondleidingen? Klik dan hier. Wilt u een rondleiding boeken? Stuur dan een mail naar info@nmkampvught.nl.

In de kalender vindt u de data waarvoor u een rondleiding kunt boeken. Klik hier om de kalender te bekijken. Let op, voor alle data geldt dat uw reservering pas definitief is, nadat het secretariaat deze persoonlijk heeft bevestigd.

Arrangementen

Voor groepen biedt Nationaal Monument Kamp Vught in combinatie met een rondleiding een arrangement aan in het museumcafé. Het museumcafé biedt een prachtig uitzicht over de omliggende lunetten. Bekijk op de website het groepsarrangement.

Agenda

Op de agenda van Nationaal Monument Kamp Vught staan verschillende activiteiten. Bent u benieuwd naar de agenda? Klik hier om de volledige agenda te bekijken.

Entreeprijzen

Heeft u binnenkort een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught op de agenda staan? Bestel nu alvast uw tickets op www.nmkampvught.nl.

Openingstijden

Bekijk de actuele openingstijden van NM Kamp Vught en Barak 1B op www.nmkampvught.nl.

Bereikbaarheid

Met de auto

Vanaf de A2 neemt u de afslag A65/N65 richting Tilburg. Op de N65 neemt u de afslag IJzeren Man/Cromvoirt. Vervolgens gaat u de derde weg rechts, de Lunettenlaan. Aan het einde van de weg vindt u de hoofdingang van het Nationaal Monument Kamp Vught.

Met het openbaar vervoer

  • Vanaf Centraal Station ‘s-Hertogenbosch kunt u een NS Zonetaxi nemen. Reserveer online een taxi en betaal vooraf.
  • Buurtbus 207: vanaf halte ‘Kazerne/woonoord Lunetten’ is het slechts 250 meter lopen naar Nationaal Monument Kamp Vught.
  • Vanaf Centraal Station ‘s-Hertogenbosch (perron K bij het busstation): de buurtbus doordeweeks en op zaterdag.
  • Vanaf ‘Kazerne/woonoord Lunetten’ naar Centraal Station ‘s-Hertogenbosch: de buurtbus rijdt doordeweeks en op zaterdag.

    Wilt u meer weten over de bussen? Klik dan hier.

Met de fiets

Het Nationaal Monument Kamp Vught is vanaf de achterzijde van Centraal Station ‘s-Hertogenbosch goed te fietsen. Volg het fietspad langs de Magistratenlaan in zuidelijke richting langs het spoor tot de Vlijmenseweg. Steek deze weg over en rijd door het tunneltje voor u. Sla achter het tunneltje meteen linksaf richting Tilburg/Eindhoven en blijf het fietspad volgen tot de tweede brug (het Drongelens Kanaal is aan uw linkerkant). Ga deze over en volg het fietspad tot aan de weg. Aan uw rechterhand ziet u Nationaal Monument Kamp Vught.

Locatie

Nationaal Monument Kamp Vught
Lunettenlaan 600
5263 NT Vught
Tel: 073 – 656 67 64
E-mail: info@nmkampvught.nl
www.nmkampvught.nl