Menu
Hotspots

Nationaal Fietsmuseum Velorama

Het museum is het enige fietsmuseum in Nederland. De collectie van het museum bevat een groot aantal bijzondere fietsen. Bij deze fietsen kunt u denken aan een aantal originele loopfietsen, vélocipèdes, hoge bi’s, houten rijwielen, fietsen met speciale aandrijftechnieken, fietsen van de koninklijke familie en de beroemde fiets van Wim van Est.

De collectie bestaat ook uit speelgoed, accessoires en rijwielverlichting. Dit alles te midden van de sfeervolle inrichting met originele posters en emaille borden.

Het museum

Wist u dat in het museum de grootste en belangrijkste fietscollectie ter wereld is ondergebracht? De collectie richt zich met name op de periode van voor 1900. Van bekende mensen worden speciale rijwielen na 1900 tentoongesteld.

De collectie hoge bi’s vindt u op de eerste verdieping. Er is zelfs een model met voorwiel van wel 60. Een hoge bi werd veilig gemaakt met high wheel safety’s modellen. Het museum toont een uitgebreide collectie van de high wheel safety’s. Na de hoge bi gaat de ketting naar het achterwiel en ontstaat de huidige fiets. Op deze verdieping zijn de meeste rijwielen voorzien van massieve rubberen banden. Bewonder de ontwikkeling van de rijwielverlichting, speelgoed, accessoires, fotografie en een rariteiten kabinet in de vitrines.

Op de tweede verdieping zijn de luchtbandfietsen te zien. Deze collectie bestaat uit speciale modellen met vreemde framevormen met afwijkende technieken. Naast deze collectie is er een speciale afdeling oorlogsfietsen. De oorlogsfietsen zijn ondergebracht in een panorama. Bovendien besteedt het museum aandacht aan rijwielen van bekende personen. Er zijn bijvoorbeeld koninklijke rijwielen te zien. De vitrines tonen de ontwikkeling van diverse accessoires en onderdelen.

Exposities

  • Gazelle archief: op de website kunt u de inhoud van het Gazelle archief bekijken.
  • Wielerbibliotheek Dries van Agt: de heer van Agt heeft zijn uitgebreide collectie aan wielersportboeken geschonken aan het museum. Veel van deze boeken zijn voorzien van een persoonlijke opdracht. Wilt u het archief bewonderen? Maak een afspraak met het museum.
  • Externe exposities: het museum organiseert ook exposities op locatie. Exposities op locatie kunnen georganiseerd worden in binnen- en buitenland. Mocht u vragen hebben over een externe expositie? Neem dan via het contactformulier contact op met het museum.

Eten & drinken

Het museum heeft een gezellige huiskamer genaamd café Velocitas. De huiskamer is vernoemd naar de oudste Nijmeegse wielerclub ‘Velocitas’.

Wilt u met een groep genieten van een kop koffie met appelgebak? Stuur het museum een mail met uw wensen.

Bekijk de menukaart van de huiskamer op www.velorama.nl.

Prijzen

Een bezoek aan Nationaal Fietsmuseum Velorama staat binnenkort op de agenda. Bestel uw tickets op www.velorama.nl.

Openingstijden

De actuele openingstijden van het museum kunt u bekijken op www.velorama.nl.

Parkeren

De dichtsbijzijnde parkeergarage is de ondergrondse parkeergarage Kelfkensbos. Op ongeveer 200 meter vanaf de uitgang Voerweg bevindt zich het museum.

In Nijmegen kunt u bij de gewone parkeerplaatsen uitsluitend parkeergeld betalen met de chipknip of creditcard (Visa, Mastercard). In de parkeergarages kunt u ook met muntgeld betalen.

Bereikbaarheid

Per fiets

Het museum bevindt zich 100 meter ten westen van fietsknooppunt 2. Klik hier voor de fietsknooppunten.

Per auto

Komt u uit de richting van Utrecht of Arnhem? Volg de A325 over de Waalbrug. Vervolgens volgt u de ANWB borden Centrum-Oost. In het centrum kunt u de borden Velorama volgen.

Voor de richting Venlo en Den Bosch geldt dat u de borden Centrum dient te volgen. In het centrum kunt u de borden Velorama volgen.

Openbaar vervoer

Regelmatig vertrekken er bussen vanaf station Nijmegen Centraal richting het centrum. Om het museum te bereiken, dient u bij de halte Valkhof uit te stappen. Vervolgens loopt u richting de Waalkade. Volg vanaf de Waalkade de borden Velorama, slechts 3 minuten lopen.

Locatie

Nationaal Fietsmuseum Velorama
Waalkade 107
6511 XR Nijmegen
Tel: 024 – 322 58 51
E-mail: info@velorama.nl
www.velorama.nl