Menu
Hotspots

TT Circuit Assen

Het TT Circuit Assen is een in Assen gelegen circuit. Het circuit wordt onder meer gebruikt voor de MotoGP TT Assen, WK Superbike, het Brits kampioenschap superbike en de DTM. TT Circuit Assen is de plek om een spectaculair race-evenement te beleven.

Historie

Op zaterdag 11 juli 1925 vond de eerste Dutch TT plaats. Toendertijd was er nog geen sprake van een ‘echt’ circuit. De races werden gehouden op de openbare weg. Als circuit diende de 28,4 kilometer lange wegendriehoek tussen Rolde (start/finish), Borger en Schoonloo.

De motorclub ‘Assen & Omstreken’ trad in 1922 op als organisator. De tweede Dutch TT verhuisde in het jaar daarop naar Assen. In Assen werd een nieuw 16,5 kilometer lange parcours gevonden. Dit parcours deed dienst als circuit tot en met de 24e TT in 1954 uitgezonderd de periode 1940-1945. De organisatie van de TT ging in 1936 over van de Motorclub Assen naar de speciaal daartoe opgerichte Stichting Circuit van Drenthe en in 1939 werd de vijftiende Dutch TT verreden. Echter, de Tweede Wereldoorlog zorgde voor een onderbreking van zes jaar.

De Dutch TT was vanaf 1947 een internationaal evenement. Het speciaal gebouwde 7,7 kilometer lange circuit werd in 1955 met de 25e Dutch TT in gebruik genomen. Het nieuwe circuit betekende bovendien dat er ook zijspannen aan het programma konden worden toegevoegd. In 1984 onderging het in 1955 aangelegde circuit een complete renovatie.

De accommodatie werd in 1989 vernieuwd en fors uitgebreid. De breedte van de baan werd door een toevoeging van 3 meter op 10 meter gebracht. Het huidige TT Circuit Assen werd in 1992 voor het eerst permanent onttrokken aan het openbare verkeer. Aan een verdere verbetering van de publieksaccommodatie werd na afloop van het seizoen 2003 gewerkt. Bovendien kwam er een motorpark waarop zo’n 12.000 motoren, via jiffy of middenbok, geparkeerd konden worden op betonnen stroken. Tevens werd aan de veiligheid van de coureurs gedacht. Zo kwam er een uitbreiding en vergroting van de grindbakken, werden er meer airfences geplaatst en werden er meer maatregelen getroffen die de veiligheid verhoogden.

De overeenkomst met promotor Dorna voor het houden van de MotoGP werd in 2015 verlengd tot en met 2026. Het TT Circuit Assen is hiermee tot en met 2026 verzekerd van motorsport op het hoogste niveau ter wereld.

Rondje circuit

Wilt u ervaren wat een coureur voelt op het circuit? Bekijk de video’s op www.ttcircuit.com. De video begint rustig, maar u trekt in snel tempo op naar snelheden boven de 200 km/uur.

Zelf rijden

U kunt op het circuit rijden met uw eigen auto of motor. Bekijk de kalender voor het overzicht van alle dagen waarop u zelf kan rijden (zogenaamde Trackdays). Om events te bekijken waar uzelf op het circuit mag rijden, kunt u de links ‘zelf rijden met motor’ en ‘zelf rijden met auto’ aanvinken.

Een voorproefje van een rit over het TT Circuit? Klik dan hier.

Rondleidingen

Bent u benieuwd naar het circuit en wilt u een kijkje nemen achter de schermen? Neem een kijkje achter de deuren die normaal gesproken gesloten blijven.

U kunt een rondleiding reserveren over het mooiste circuit van de wereld. De mogelijkheid om te reserveren is afhankelijk van de beschikbaarheid van de vrijwillige rondleiders. U kunt via het contactformulier op de website informeren naar de mogelijkheden.

Bereikbaarheid

Auto

Volg de A28 en neem afslag 31A (Assen Zuid). Na de afslag volgt u de borden TT Circuit. U wordt via speciale verwijzingen naar de parkeerplaatsen van het TT Circuit geleid. Plan uw route via Google Maps.

Openbaar vervoer

Neem bij het NS Station Assen stadsbuslijn 1. Deze bus gaat rechtstreeks naar het TT Circuit. De bushalte is gesitueerd op het Jack Middelburgplein, aan de noordzijde van het circuit. Plan uw reis voorafgaand via de reisplanner.

Locatie

TT Circuit Assen
De Haar 9
9405 TE Assen
www.ttcircuit.com