Menu
Verras me

Museum Flehite

Midden in de historische binnenstad van Amersfoort ligt het huis voor kunst en geschiedenis, oftewel het museum. Het museum is gevestigd in drie laatmiddeleeuwse muurhuizen. Deze huizen tonen de geschiedenis van de stad. Er zijn afwisselende tentoonstellingen met (inter) nationale kunst te zien.

Geschiedenis

De oudste historische vereniging in de provincie Utrecht, Oudheidkundige Vereniging Flehite, richtte het museum op. Enkele leden van de vereniging trokken in 1878 naar de Leusderhei om daar prehistorische grafheuvels op te graven. Deze leden vonden een tiental grafurnen. In de bibliotheekruimte naast het stadshuis aan de Westsingel werden deze urnen vanaf 1880 getoond aan het publiek.

De vereniging wist de collectie in de eerste jaren uit te breiden met voorwerpen uit Amersfoort en de wijde omgeving. De leden schonken historische- en kunstobjecten of kochten die voor het museum aan. Echter, economisch magere jaren volgden na 1920. Er waren toen bijna geen weldoeners meer. Het museum werd in 1976 een zelfstandige stichting en professionaliseerde. De museumcollectie werd uitgebreid door deskundig personeel. Bovendien beschreef en beheerde dit personeel de voorwerpen beter. Bekijk de website om meer te weten te komen over de geschiedenis van het museum.

Vaste opstelling

  • Gezicht op Amersfoort: een deel van 17e-eeuws Amersfoort komt tot leven door een grote maquette. De maquette is gebaseerd op het grote stadsgezicht van Matthias Withoos. In 1671 schilderde hij de ommuurde stad aan de Eem, omgeven door het lege platteland.
  • Johan van Oldenbarnevelt-collectie: het museum verzamelt al jaren voorwerpen rondom de beroemde staatsman. In 1903 werd het museum de eigenaar van het stokje waarop van Oldenbarnevelt zou hebben gesteund, toen hij het schavot betrad om te worden onthoofd.
  • Schilders rond Jacob van Campen: de bekende bouwmeester van het Paleis op de Dam. In 1651 maakte hij een portret van Leendert Nicasiusz. Leendert wist de uitslaande brand boven in de Onze-Lieve-Vrouwetoren te blussen.
  • Postimpressionist Hendrik Jan Wolter: de collectie bestaat onder meer uit Amersfoortse stadsgezichten van deze postimpressionist, maar ook uit werk dat hij maakte tijdens zijn reizen naar Engeland en Italië.
  • Motoren van de Amersfoortse firma Eysink: kort voor 1900 maakte Eysink auto’s. Hij was de oudste automobielfabrikant in Nederland. Het bedrijf stapte in de Eerste Wereldoorlog over op motorfietsen. Deze motoren werden een begrip en behaalden bij internationale wedstrijden talloze successen. Vier glimmende motorfietsen van Eysink van voor 1940 zijn grote blikvangers in de museumopstelling op zolder. Tevens wordt er aandacht geschonken in de zaal aan bedrijven en fabrieken die langs de Eem en sinds 1863 langs de spoorlijn tot ontwikkeling kwamen.

Collectie

Het museum heeft na ruim 140 jaar verzamelen een collectie van tuinduizenden voorwerpen. De collectie bestaat uit kunststukken met nationale en internationale betekenis, maar ook uit eenvoudige of ontroerende voorwerpen die in de regio gewaardeerd worden. Het verhaal van Amersfoort door de eeuwen heen wordt onder meer verteld door de prehistorische urnen uit de bronstijd, het portret van Leendert Nicasiusz en de stadssleutels van keizer Napeleon.

De totale collectie van het museum omvat ruim 27.000 voorwerpen, schilderijen, tekeningen en prenten. De voorwerpen zijn van zilver, hout, ijzer, papier of kunststof. Bovendien zijn de voorwerpen kostbaar of eenvoudig. Alle voorwerpen (behalve een deel van de affiches en de nieuwe aanwinsten) zijn opgenomen in het collectieregistratiesysteem. Benieuwd naar de collectie aan voorwerpen? Klik dan hier.

Op de website kunt u struinen door de verhalen achter de objecten uit de collectie van het museum.

Tentoonstellingen

Gedurende het jaar kunt u in het museum verschillende tentoonstellingen bewonderen. Elke tentoonstelling heeft zijn of haar eigen verhaal. Nieuwsgierig geworden naar de tentoonstellingen? Bekijk op de website de tentoonstellingen en verdiep u in het verhaal erachter.

Museum online

Wilt u alvast een voorproefje op uw museumbezoek? U kunt het museum ook online bezichtigen. Online krijgt u een korte rondleiding door het museumgebouw en de tentoonstellingen, maar u kunt ook de verhalen achter de collectie lezen.

Entreeprijzen

Een bezoek aan Museum Flehite staat binnenkort op de agenda. Bestel uw tickets op www.museumflehite.nl.

Openingstijden

Bekijk de actuele openingstijden van Museum Flehite op www.museumflehite.nl.

Parkeren voor mindervaliden

U kunt met een gehandicaptenparkeerkaart parkeren in alle zones en op alle parkeerplaatsen met uitzondering van de parkeergarages. Binnen de gemeente Amersfoort mag u bovendien, in afwijking van het landelijke beleid, parkeren op alle parkeerplaatsen in de vergunning gebieden en mag er, zonder betaling, worden geparkeerd bij de parkeermeters en parkeerautomaten. Wilt u meer weten over het parkeren in Amersfoort? Klik dan hier.

Bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer

  • Per bus vanaf station Amersfoort Centraal: u stapt bij stadsbus 1, 2, 3, 4 of 7 in. Stap uit bij halte Stadhuis. Loop vanaf de halte de Molenstraat in. Sla aan het einde van de straat, bij de T-splitsing, linksaf en volg de Westsingel. Na ongeveer 100 meter bevindt zich rechts op nummer 50 Museum Flehite. U kunt het museum bereiken via de brug over de gracht.
  • Lopen vanaf station Amersfoort Centraal (afstand 1,2 km, duur ongeveer 14 minuten): vertrek vanaf het Stationsplein richting het stadscentrum (Stationsstraat gaat over in van Asch van Wijckstraat). Na 800 meter, bij kruising Stadsring, rechtdoor oversteken en de Molenstraat volgen. Sla aan het einde van de straat, bij de t-splitsing, linksaf en volg de Westsingel. Na ongeveer 100 meter bevindt zich rechts op nummer 50 Museum Flehite. U kunt het museum bereiken via de brug over de gracht.

Plan uw reis vooraf via de reisplanner van 9292.

Met de auto

In de buurt van het museum liggen 2 parkeergarages, namelijk:

Wilt u meer weten over het parkeren in Amersfoort? Klik dan hier.

Locatie

Museum Flehite
Westsingel 50
3811 BC Amersfoort
Tel: 033 – 247 11 00
E-mail: info@museumflehite.nl
www.museumflehite.nl