Menu
Verras me

Brug De Oversteek

Veel Nijmegenaren zien de Waalbrug als de plek van thuiskomen. Echter is er sinds 2013 een nieuwe brug bijgekomen. Stadsbrug De Oversteek ligt twee kilometer ten westen van de Waalbrug. De aanleg van de brug zorgde voor flinke files in de ochtend- en avondspits. Voordeel van de brug is dat er meer capaciteit is voor het autoverkeer.

Opdrachtgever

Gemeente Nijmegen heeft de opdracht gegeven om de brug te bouwen. Een aantal ontwerpcriteria zijn geformuleerd door de gemeente. De gemeente heeft maar liefst 140 miljoen euro uitgetrokken voor dit project. De ontwerpers kregen veel vrijheid. De boogbrug heeft gewonnen. De opdracht werd binnengehaald door de architecten Laurent Ney en Chris Poulissen.

Bouw

In 2011 ging de bouw van start. Voor de bouw was 2,5 jaar gerekend. Wist u dat de brug de grootste boogbrug van Europa is met een enkelvoudige boog? Voordeel van de enkelvoudige boog is dat materiaal werd uitgespaard en er hoefden bovendien minder geverfd te worden.

Ontwerp

De gemeente had onder andere de ontwerpcriteria gesteld dat ‘de brug het waterpeil met maximaal één millimeter mag laten stijgen’. De pijlers zijn gestroomlijnd om de waterloop zo min mogelijk te verstoren.

De stadsbrug wint in 2014 de Nationale Staalprijs 2014 in de categorie Infrastructuur. De zogenaamde aanbruggen, delen van de brug die niet over de vaargeul liggen en die de hoofdoverspanning verbinden met het land – hebben bakstenen zijkanten. Ze zijn uit meerdere bogen opgebouwd. De brug verwijst naar de Waalbrug. De Waalbrug is namelijk op eenzelfde manier gebouwd. De Oversteek moest er een beetje op lijken.

Naam

Wist u dat de naam Oversteek verwijst naar de Waaloversteek in 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog? Tijdens deze oorlog kwamen geallieerde soldaten om. Echter was ’s avonds het doel bereikt. De verkeer-en spoorbrug was in handen van de geallieerden. Er staan 48 paar lichtmasten op de brug. De lichtmasten zijn een eerbetoon aan de gesneuvelden.

Voor de inwoners van Nijmegen moet de Oversteek net zo’n herkenningsteken worden als de Waalbrug. De brug moet onderdeel worden van de stad.

Golden Gate Bridge

De brug is het handelsmerk van Californië. De 2,7 kilometer lange, roodoranje hangbrug uit 1937 werd door de American Society of Civil Engineers een van de zeven moderne wereldwonderen genoemd. De brug overbrugt de zeestraat Golden Gate, de opening van de baai van San Francisco in de Stille Oceaan. De belangrijkste bijdrage aan de bouw is geleverd door ingenieur Joseph Strauss.

De twee torens van de brug zijn maar liefst 227 meter hoog en hol. Op open zee werd de zuidelijke pijler dertig meter diep in de zeebodem verzekerd. Tevens zijn de twee grote kabels ruim een meter dik en bevatten 128.744 kilometer staaldraad. Het aantal kilometers is maar liefst drie keer de omtrek van de aarde! De rijweg, oorsprong van beton, hangt 67 meter boven het water. Wist u dat de rijweg in beide richtingen tegelijkertijd werd aangelegd? Hierdoor kon de zwaarte evenwichtig over de kabels worden verdeeld.

Locatie

De brug ligt in Nijmegen aan de rivier de Waal.