Wist u dat ongeveer een derde van Nationaal Park De Loons en Drunense Duinen uit open stuifzand bestaat? Het draagt ook niet voor niets de naam Brabantse Sahara. Het zand kunt u vanaf een afstand al door de bomen zien.
Geschiedenis
Poolwinden namen tijdens de laatste IJstijd het zand mee naar het Nationaal Park. Echter, groeide er eerst een lange tijd een oerbos op. Vanaf de 13de eeuw werd het bos gekapt vanwege de behoefte aan landbouwgrond en brandstof. Hierdoor kwam er een zandlaag bloot te liggen. De wind zorgde voor dalletjes en heuvels. Het zand kon in de 19e eeuw door de grootschalige aanplant van grove dennen worden getemd. Ondanks het temmen van het zand vindt er nu nog steeds beweging plaats.
Duinen
De zandheuvels worden ook wel ‘wandelde duinen’ genoemd. In de zomermaanden kan het overdag plaatselijk wel 50 graden worden. Terwijl het ’s nachts ijskoud wordt. Temperatuurschommelingen zijn hier net als in de Sahara normaal. In tegendeel zijn er weinig planten en dieren. Taaie planten zoals buntgras, zandzegge en rendiermos leven in het extreme klimaat. Dieren die kunt terugvinden zijn: sprinkhanen, veldkrekels, de groene specht, reeën, hermelijnen, bunzingen en wezels.
Natuurschoon
Een grote diversiteit aan natuurschoon vindt u rond het stuifzand. Bossen, maar ook de beek- en moeraslandschappen van de Brand en de nieuwe natuur van het voormalige landbouwgebied Hengstven behoren tot het park. Het gehucht Giersbergen ligt in het noordoosten. Het lijkt wel of hier de tijd heeft stilgestaan.
Natuurmonumenten
Het park wordt beheerd door Natuurmonumenten. Bovendien beschermen zij het stuifzand. Op sommige plekken worden dennen gekapt, zodat ook loofboomsoorten een kans krijgen om te overleven. Bij loofboomsoorten kunt u denken aan de ruwe berk en de wilde lijsterbes.
De Sahara in Marokko
Heeft u altijd al eens willen slapen onder de sterrenhemel, een kamelentocht willen maken of opgaan in de wereld van geelgouden duinen? Dat kan in de Sahara van Noord-Afrika. De Sahara is maar liefst tweehonderd maal zo groot als Nederland en ligt voor een deel in Marokko.
De Marokkaanse Sahara bestaat voornamelijk uit aardplaten vol kiezels en stenen met begroeiing van doornstruiken, acacia’s en dadelpalmbomen. 15% van de Sahara wordt in beslag genomen door zandzeeën en duinen. Het zand is zo fijn als poeder. De duinen lijken overdag puur goud en in de avond vuurrood door de laagstaande zon.
Locatie
In de driehoek van Waalwijk, Tilburg en Den Bosch