Menu
Hotspots

Rijksmuseum

Aan het Museumplein en in de nabije omgeving van de eeuwenoude grachtengordel en het Vondelpark vindt u het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum behoort tot één van de mooiste musea ter wereld. In het museum kunt u prachtige kunst bewonderen en kennis maken met de geschiedenis.

Wanneer u een bezoek brengt aan het museum kunt u een aantal hoogtepunten niet missen. De hoogtepunten van het museum zijn:

 • Zelfportret van Van Gogh
 • Het Straatje van Vermeer
 • De Nachtwacht van Rembrandt
 • Het Huishouden van Jan Steen
 • Tempelwachters of kimono’s in het Aziatisch Paviljoen

Vaste collectie

In het museum wordt het verhaal van 800 jaar Nederlandse kunst en geschiedenis vertelt aan de hand van 8.000 topstukken. De stukken worden verrassend gepresenteerd in een indrukwekkend gebouw. De Eregalerij kunt u zien als het hoogtepunt.

 • Eregalerij: de galerij heeft een duidelijke richting, namelijk rechtdoor naar de Nachtwachtzaal. Topstukken van de meesters van de zeventiende eeuw kunt u bewonderen in de zijkabinetten. Rondom de kabinetten worden in de gietijzeren balken namen van beroemde zeventiende-eeuwse schilders vertoond. Boven de kabinetten zijn op de halfronde wanden de wapens van de elf Nederlandse provincies en hun hoofdsteden afgebeeld.
 • Middeleeuwen en Renaissance (1100 – 1600): wist u dat het Christendom in de vroege Middeleeuwen aanwezig was? Kunst en religie gingen hand in hand. In de 15e eeuw ontstond er weer belangstelling voor klassieke oudheid. Het Middeleeuwse wereldbeeld werd op z’n kop gezet door de reformatie en de opkomst van het humanisme.
 • De 18de eeuw (1700 – 1800): het verdiende geld werd omgezet in bezit. Bij bezit kunt u denken aan mooie huizen. Centraal in de 18de eeuw staat interieur. De periode kenmerkt zich door de verfijning en de ontwikkeling van de goede smaak. Dit gedeelte van het museum vertoont meesterlijke kunstnijverheidsobjecten en persoonlijke portretten.
 • Philipsvleugel: in deze vleugel worden meerdere tentoonstellingen per jaar uit eigen collectie en met (inter) nationale bruiklenen gepresenteerd. Tevens heeft de vleugel een vaste zaal waar fotografie wordt getoond.
 • Rijksmuseumtuinen: in de tuinen kunt u in rust genieten van de mooie natuur.

Bent u benieuwd naar de topstukken van het museum? Klik dan hier.

Rondleidingen

Het Rijksmuseum biedt verschillende rondleidingen aan die geschikt zijn voor alle leeftijden. Door de rondleidingen leert u het museum met uw gezelschap beter kennen. Nieuwsgierig geworden naar het aanbod aan rondleidingen in het Rijksmuseum? Bekijk www.rijksmuseum.nl voor het aanbod aan rondleidingen.

App en multimediatours

U kunt met de Rijksmuseum app meer uit uw bezoek halen. Door middel van de app krijgt u toegang tot multimediatours, navigatie of scrollen door de collectie. U kunt de app gratis downloaden in de App Store of Google Play.

Maak uw eigen route: het museum biedt u de mogelijkheid om uw eigen route te maken in de app. Onder de knop ‘Voor jou’ vindt u nu de ‘Maak uw eigen route’ optie. Door middel van deze tool kunt u gemakkelijk selecteren welke werken u wilt zien in het museum. U kunt door de categorieën en werken scrollen en kiezen wat u wilt zien. Vervolgens geeft de app u een ideale route en leidt u van werk naar werk. Wilt u weten hoe u uw eigen route maakt? Klik dan hier.

Geen keuze kunnen maken: heeft u geen inspiratie om uw eigen route te bedenken? Kies dan één van de routes die andere bezoekers al maakten. Na een aantal vragen in de keuzehulp stelt het Rijksmuseum een route voor u samen die bij u past.

Tours: wilt u meer weten over Rembrandt, de hoogtepunten van het museum of over het gebouw? Probeer dan één van de multimediatours. Luister naar de verhalen uit het Rijksmuseum en ontdek meer dan u zelf zou zien. Dit wordt mogelijk gemaakt door interviews met experts en kunstenaars. U wordt door het navigatiesysteem met een interactieve plattegrond met route-aanwijzingen begeleidt van zaal naar zaal. Benieuwd welke tours het museum aanbiedt? Klik dan hier.

Losse werken: wilt u informatie ontvangen over een specifiek object waar een nummer bij staat? Tik dit nummer dan in in de app bij ‘Zoek’ en vervolgens kunt u alles lezen wat u wilt weten over de kunstenaar of het werk. De app kan u naast het geven van informatie, leiden naar de plek van het werk in het museum.

Rijks Restaurant

Het restaurant opende in 2014 haar deuren in de Philipsvleugel. De Executive Chef is Joris Bijdendijk. Bijdendijk introduceerde zijn ‘keuken van de Lage Landen’. De keuken wordt gekenmerkt door het Hollandse product. Samen met zijn jonge team laat hij zich inspireren door ingrediënten van Nederlandse bodem. Bovendien maakt hij gebruik van internationale smaken die de Nederlandse keuken door de eeuwen heen hebben beïnvloed.

Het Café

Tijdens uw museumbezoek kunt u bij het café plaatsnemen voor een verse kop koffie, een heerlijke lunch of een lekkernij. In het café wordt uitsluitend met pure en eerlijke producten gewerkt van Nederlandse herkomst.

Wilt u verzekerd zijn van een plekje? Reserveer hier uw tafel.

Rijksshop

De shop biedt een rijke collectie aan. Van Dutch design tot Delfts blauw en van sieraden tot speelgoed. In de shop bent u aan het juiste adres voor cadeaus, souvenirs en woon items. Tevens biedt de shop een ruim aanbod aan boeken over kunst, geschiedenis en fotografie aan.

Webshop: u kunt online rondstruinen in de webwinkel van het Rijksmuseum. Uw aankopen worden bij u thuis bezorgd. Het maakt niet uit waar u woont. Neem een kijkje op de webshop via www.rijksmuseum.nl.

Prijzen

Heeft u binnenkort een bezoek aan het Rijksmuseum op de agenda staan? Bestel nu alvast uw tickets op www.rijksmuseum.nl.

Openingstijden

Bekijk de actuele openingstijden van het Rijksmuseum op www.rijksmuseum.nl.

Parkeren

U kunt uw auto in de directe omgeving van het Rijksmuseum betaald parkeren. Onder het Museumplein, Q-Park Museumplein/ Van Baerlestraat 33b/ingang bij het Concertgebouw, kunt u parkeren in een bewaakte parkeergarage. Bovendien zijn er in de buurt van het museum diverse gehandicaptenparkeerplaatsen.

Parkeren + Reizen ( P + R)

Aan de rand van Amsterdam kunt u voordelig parkeren op de P + R – locaties. Vervolg uw reis vanaf de P + R – locaties met het openbaar vervoer naar het Rijksmuseum.

 • P + R Arena: metro naar Weesperplein en vandaar tram 7 (halte Spiegelgracht).
 • P + R Zeeburg: tram 26 naar Rietlandpark en vandaar tram 7 (halte Spiegelgracht).

Bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer

Binnen Amsterdam

 • Vanaf station Amsterdam Centraal: tram 2 en 12 (halte Rijksmuseum) of metro 52 (halte Vijzelgracht).
 • Vanaf station Zuid: tram 5 (halte Rijksmuseum) of metro 52 (halte Vijzelgracht).
 • Vanaf station Sloterdijk tram 19 (halte Spiegelgracht).
 • Vanaf Amstelstation: tram 12 (halte Rijksmuseum) of metro naar Weesperplein. Vandaar tram 1, 7 of 19 (halte Spiegelgracht).
 • Vanaf het regionale busstation Marnixstraat: bus 288 (halte Rijksmuseum)
 • Vanaf Schiphol: bus 397, halte Rijksmuseum

Met de auto: wanneer u met de auto naar het Rijksmuseum reist, plan uw route gemakkelijk via Google Maps.

Locatie

Rijksmuseum
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam
Tel: +31 (0) 20 6747 000
E-mail: info@rijksmuseum.nl
www.rijksmuseum.nl