Menu
Hotspots

Apenheul

De Apenheul is een bos vol loslopende apen. Meer dan de helft van de apen loopt in het groene dierenpark los rond tussen de bezoekers. Het dierenpark ligt midden in de natuur op de Veluwe.

Historie

Op 12 juli 1971 richt de Rotterdamse fotograaf Wim Mager de Apenheul op. Meneer Mager begint met loslopende apen. De apensoorten die door de bezoekers kunnen worden bewonderd zijn wolapen, dwergapen en slingerapen. Het concept van loslopende apen blijkt een enorm succes! Reden genoeg om uit te breiden en meer apensoorten te houden.

In 1976 arriveren de eerste gorilla’s. 3 jaar later wordt de eerste gorillababy geboren. De baby’s worden door hun moeder grootgebracht. Echter volgt er in 1981 een grote tegenslag. De blokhut waarin de Apenheul is begonnen is afgebrand. Er wordt een nieuw hoofdgebouw gebouwd en nieuwe apensoorten komen naar de Apenheul.

Het Apenheul Natuurbehoudfonds wordt in 1994 opgericht. De Apenheul werkt wereldwijd actief mee aan natuurbehoud. Er komen twee soorten mensapen in de jaren 90 naar de Apenheul. In 1996 arriveren de bonobo’s. 3 jaar later volgen de orang-oetans.

Prinses Maxima opent op 8 juni 2010 aan de rand van de Apenheul congres locatie De St@art. Onderdak wordt geboden aan de kantoren van de Apenheul. Bovendien biedt de Apenheul mogelijkheden voor zakelijke groepen.

Loslopende apen

Wist u dat u zo’n 35 verschillende apen in de Apenheul kunt ontdekken? De helft van de apen loopt los tussen de bezoekers. Het feit dat de apen loslopen is uniek op de wereld.

Midden op de Veluwe bevindt zich een 12 hectare groot bos dat de Apenheul heet. In de Apenheul kunt u tussen het groen zo’n 300 apen ontdekken. Nieuwsgierig zijn de doodshoofdaapjes. Deze aapjes kunnen op uw schouder springen. De andere loslopende apen komen super dichtbij, maar begeven zich op de grond of slingeren boven uw hoofd.

De apen die niet loslopen, leven op grote natuurlijk eilanden. Op deze manier kunt u de apen op hun mooist bewonderen.

Wanneer u een bezoek brengt aan de Apenheul dient u de huisregels op te volgen. Klik hier om de huisregels te lezen.

Eten & Drinken

Er zijn verschillende horecagelegenheden aanwezig in de Apenheul. Kiest u voor een verfrissend drankje, vers broodje of een frietje?

  • De Apegaap: begin uw dag goed met een kop verse koffie met een lekkernij. Of dit nu een zoetigheid is of een empenada (ambachtelijk saucijzenbroodje).
  • De Wildebras: het restaurant bevindt zich middenin de Apenheul. Het restaurant is deels overdekt en heeft een groot en overzichtelijk terras. Bovendien biedt het restaurant voor ieder wat wils. Voor kinderen worden er kindermenu’s met een verrassing geserveerd.

Spelen

In de Apenheul staan verschillende leuke en spannende speeltoestellen waarin u de aap in u naar boven kunt halen.

  • Na-aaphuis: in het vernieuwde huis van Naaap kunt u spelenderwijs alles leren en ontdekken over apen.
  • Grote speeltuinen: de grootste speeltuin vindt u bij horecapunt De Waaghaals. Zoek de spanning op en glij razendsnel van de grote glijbaan naar beneden. Tevens kunt u een kijkje nemen in de speeltuin bij de orang-oetans waar u net zo kunt klimmen en slingeren als de apen.

Presentaties

Vele bezoekers van de Apenheul zien de gorillavoederpresentatie als het hoogtepunt van hun bezoek. Tijdens de Diamond Theme Park Awards is de presentatie in 2019 en 2020 gekozen als Beste Dierendemonstratieshow van Nederland en België.

Tickets

Een bezoek aan de Apenheul staat binnenkort op de agenda. Bestel uw tickets op www.apenheul.nl. Wilt u het hele seizoen genieten van de Apenheul? Bestel dan één seizoenkaart op de website.

Openingstijden

De actuele openingstijden van de Apenheul kunt u bekijken op www.apenheul.nl.

Parkeren

Uw auto kunt u parkeren op de parkeerplaats tegenover Park Berg & Bos. De parkeerplaats kunt u bereiken via de ingangen aan de Burgemeester Roosmale Nepveulaan en aan de J.C. Wilslaan.

Een parkeerkaart is verkrijgbaar bij de automaten op de parkeerplaats. Bij extreme drukte kunt u begeleid parkeren buiten de centrale parkeerplaats.

Bereikbaarheid

U steekt vanaf de parkeerplaats de straat over in de richting van Stadspark Berg & Bos. Volg het pad rechts langs de grote vijver (onder het bord ‘Apenheul’ door) in de richting van Apenheul en De St@art. De entree bevindt zich op 10 tot 15 minuten loopafstand van de parkeerplaats.

Openbaar vervoer: reis vanaf station Apeldoorn met lijn 2 in ruim 10 minuten naar bushalte Apenheul. Vooraf kunt u uw reis plannen op www.9292.nl of neem telefonisch contact op met 0900-9292.

Locatie

Apenheul
J.C. Wilslaan 21
7313 HK Apeldoorn
Tel: + 31 (0) 55 357 57 57
E-mail: info@apenheul.nl
www.apenheul.nl