Menu
Hotspots

Luchtvaart Museum Aviodrome

Bij Aviodrome kijkt u uw ogen uit. Naast het bewonderen van de collectie kunt u veel doen en beleven. Op het springkussen kunt u zich volledig uitleven, maar u kunt in de vliegsimulator ook ervaren hoe het is om een echte piloot te zijn. Een levensecht vliegavontuur kunt u beleven in het 4D filmtheater.

Attracties en activiteiten

 • Boeing 747 Jumbo Jet: de Boeing die u in Aviodrome kunt bewonderen is een combivliegtuig. Het achterste deel van het hoofdrek is ingericht als vrachtruim. Wist u dat voor de allereerste Boeing 747 maar liefst 75.000 bouwtekeningen en 15.000 uur aan windtunneltesten nodig waren?
 • Vluchtsimulator buiten: ervaar het gevoel dat u door de wolken vliegt. Vlieg als passagier mee aan boord. Terwijl de capsule beweegt, bekijkt u spannende en avontuurlijke vliegtuigfilms. De ervaring wordt compleet gemaakt door het surround soundsysteem.
 • Vluchtsimulators binnen: u kunt naar grote hoogte stijgen in de vluchtsimulator. Neem de stuurknuppel in de hand en maak een levensechte vlucht. Ervaar hoe het is om piloot te zijn.
 • 4D Filmtheater: het lijkt net of u door de wolken vliegt. Verschillende omstandigheden zullen de revue passeren zoals regendruppels en rook. De spanning loopt hierop op wanneer u kijkt naar de historische en avontuurlijke films.
 • Schatkamers: in de schatkamers wordt door middel van waardevolle objecten iets verteld over de (geschiedenis van de) luchtvaart. De waardevolle objecten kunt u bewonderen in het historische gebouw Schiphol 1928.
 • Uitkijkplatform: u heeft vanuit de nostalgische verkeerstoren zicht op de start -en landingsbaan van Lelystad Airport. Sportvliegtuigen en helikopters komen af en aan. Met regelmaat komen er grotere toestellen.
 • Speeltoestellen: kinderen kunnen klimmend en klauterend hetzelfde parcours als hun koffer afleggen. Spelenderwijs leren zij allerlei leuke weetjes.
 • Piloten – stewardessenopleiding: een vliegbrevet kan alleen worden behaald wanneer u beschikt over de vaardigheden van een echte piloot of stewardess. De vaardigheden worden getest tijdens 7 tests. Wanneer u alle opdrachten succesvol uitvoert, ontvangt u aan het einde van de dag uw Aviodrome-vliegbrevet.
 • Radiokamer: in het historische gebouw Schiphol 1928 wordt vertoond hoe piloten nog niet zo lang geleden in de lucht communiceerde.

De collectie

Het museum heeft een collectie van meer dan 100 oude en nieuwe vliegtoestellen. Een aantal vliegtoestellen worden kort toegelicht. Bent u benieuwd naar de complete collectie? Bekijk hier de collectie.

 • De Havilland DH.9: in de Eerste Wereldoorlog wordt het vliegtuig ingezet als bommenwerper. Echter, blijkt het geen succesvol vliegtuig te zijn. De vliegtuigen zijn na de oorlog verbouwd en worden gebruikt in de burgerluchtvaart.
 • T2 Hangar: in de hangar worden vliegtuigen vliegklaar gemaakt. U kunt van bovenaf op de vliegtuigen neerkijken vanwege de loopbrug. Tevens vindt u de hangar een collectie die regelmatig naar het luchtruim opstijgt.
 • Fokker F. VIIA: de eerste (enkele reis) proefvlucht werd in 1924 gemaakt naar Nederlands Oost-Indië. Er was een prijs uitgeloofd van 10.000 gulden voor de vlieger die als eerst een vlucht van Holland naar Indië zou maken. Het bedrag werd naar 70.000 gulden verhoogd door het bedrijfsleven en de regering. De allereerste vlucht naar Nederlands-Indië werd in 1924 gemaakt met de Fokker F. VII H-NACC.

Rondvluchten

Altijd al de wens gehad om zelf een vliegtuig te besturen? Wanneer u een bezoek brengt aan Aviodrome kunt u door de lucht vliegen. Maak een rondvlucht in de verschillende vliegtuigen. U kunt met onderstaande vliegtuigen een rondvlucht maken:

 • Cessna 172: u wordt door de piloten van Special Air Services (SAS) meegenomen de lucht in. Over een vloot van maar liefst 12 vliegtuigen beschikt SAS. Een aantal vliegtuigen zijn zelfs tweemotorig. Vraag een rondvlucht met dit vliegtuig aan via www.aviodrome.nl.
 • Kindervliegdagen: de stuurknuppel van een Cessna 172 wordt bediend door jonge piloten tussen de 8 en 16 jaar tijdens de kindervliegdagen. De jonge piloten krijgen voorafgaand aan de vlucht een theorie-instructie over het vliegtuig. Een certificaat ontvangen de jonge piloten na afloop van de vlucht. Benieuwd naar de kosten van de rondvlucht? Bekijk hier de kosten per rondvlucht. Klik hier om een kindervliegdag te reserveren.
 • Fokker Four: u kunt meevliegen met de Fokker S-11 ‘Instructor’ vanuit Aviodrome. U maakt kennis met close formatievliegen. Dit gebeurt onder leiding van ervaren (ex-) luchtmachtvliegers in een formatie van 4 Fokker S-11 vliegtuigen. Mocht u dat willen dan kunt u vliegen met enkele aerobatic (kunstvlucht-) manoeuvres.
 • DC-3 Dakota: u wordt de mogelijkheid geboden om met de PH-PBA, de Koninklijke DC-3 Dakota genaamd Prinses Amalia, een rondvlucht boven Flevoland en directe omgeving te maken. Het uitzicht op een hoogte van circa 300 meter wilt u niet missen vanuit het historische vliegtuig. Het vliegtuig is het eerste officiële regeringsvliegtuig van Nederland.

U dient een geldig paspoort of identiteitskaart te kunnen overleggen aan de piloot in verband met de veiligheidseisen op de luchthaven Lelystad.

Horeca

Aviodrome biedt een selectie aan eten en drinken. De selectie bestaat uit koffie & fris, friet & snacks, poffertjes, kids snackbox, ijsjes en belegde broodjes. Kleine bezoekers kunnen genieten van een menubox. De menubox is een welverdiende maaltijd voor kinderen die hun vliegbrevet gehaald hebben.

Op zonnige dagen kunt u plaatsnemen op het buitenterras. Geniet van de zon en een heerlijke maaltijd.

Tickets

Wilt u een bezoek brengen aan het Luchtvaart Museum Aviodrome? Bestel uw tickets op www.aviodrome.nl.

Openingstijden

De actuele openingstijden van het museum kunt u bekijken op www.aviodrome.nl.

Bereikbaarheid

Per auto

 • Vanuit de richting Schiphol/ Amsterdam ( ongeveer 45 minuten): u rijdt op de A1 Amersfoort/Almere. Neem afslag Almere A6-Lelystad Harderwijk. Ga bij de eerste afslag Lelystad (N302) bij de verkeerslichten linksaf (richting Harderwijk). Vervolgens volgt u de borden naar Lelystad Airport.
 • Vanuit het oosten (ongeveer 35 minuten): A28 Zwolle/Amersfoort. U neemt bij Harderwijk afslag 13 (N302) richting Lelystad. De luchthaven ligt na ongeveer 15 minuten aan uw linkerhand. Vervolgens volgt u de borden Lelystad Airport.
 • Vanuit richting Enkhuizen (ongeveer 40 minuten): N302 Markerwaarddijk. Rijd de Houtribweg op (N302) en volg deze tot A6 (vervolg N302). Hierna rijdt u de A6 op richting Almere/Harderwijk. Neem afslag 10 (N302/ Harderwijk/ Vliegveld Lelystad). Volg Lelystad Airport en ga bij het vierde stoplicht rechts. Daarna neemt u de tweede rechts.
 • Vanuit richting Leeuwarden, Groningen, Heerenveen (ongeveer 60 minuten): houd schuin rechts aan (A7/E22) bij knooppunt Heerenveen. Neem de A6 richting Emmeloord en blijft deze volgen. Hierna neemt u afslag 10 (N302/Harderwijk/Vliegveld Lelystad). U volgt Lelystad Airport en gaat bij het vierde stoplicht rechts. Daarna neemt de tweede rechts.
 • Vanuit richting Maastricht, Eindhoven, Den Bosch (ongeveer 60 minuten): volg de A2 richting Amsterdam. Bij Utrecht neemt u de A27 (Hilversum). Daarna rijdt u de A6 op richting Almere/Lelystad. Vervolgens neemt u de eerste afslag Lelystad (N302) en gaat u bij de verkeerslichten linksaf (richting Harderwijk). Volg hierna de borden Lelystad Airport.

Parkeerplaatsen: voor de deur kunt u parkeren op één van de 500 parkeerplaatsen op parkeerterrein P2. Tevens zijn er invalidenparkeerplaatsen aanwezig. Klik hier voor het gehanteerde parkeertarief.

Openbaar vervoer: station Lelystad kunt u bereiken via Weesp of Zwolle. U heeft vanaf station Lelystad en station Harderwijk de mogelijk om Connexxion lijn 48 te nemen. Stap uit bij de halte ‘Vliegveld/Eendenweg’.

Locatie

Luchtvaartmuseum Aviodrome
Pelikaanweg 50
8218 PG Lelystad Airport
Tel: 0320 – 289842
E-mail: info@aviodrome.nl
www.aviodrome.nl