Menu
Hotspots

Louwman Museum

Het museum heeft als doel om een zo helder en boeiend mogelijk beeld te geven van wat de automobielindustrie sinds 1887 heeft voortgebracht. Een van de belangrijkste uitvindingen van de negentiende en twintigste eeuw is de auto.

Vanwege deze reden ontstond ruim 80 jaar geleden binnen de familie Louwman het idee om de hoogtepunten uit de autogeschiedenis te bewaren voor de volgende generaties. Het museum gaat terug tot 1934. De verzameling is sindsdien in fasen uitgebreid en verfijnd. De verzameling bestaat anno nu uit ruim 275 antieke en klassieke automobielen. Met gevoel voor historische waarden is getracht een interessante en evenwichtige verzameling automobielen bijeen te brengen, alles met het doel een helder en boeiend tijdsbeeld te schetsen.

Het gebouw

Het museumgebouw is ontworpen door de Amerikaanse architect Michael Graves. Deze architect heeft ervoor gezorgd dat het museum zorgvuldig ingepast werd in zijn omgeving in zowel architectonische als historische zin. Landschapsarchitect Lodewijk Baljon heeft ervoor gezorgd dat de omgeving van het museum landschappelijk is ingekleed, passend bij het landgoedkarakter met behoud van de ecologische kwaliteiten.

Het ontwerp

Hoofdzakelijk bestaat het museumgebouw uit een rechthoekig gebouw dat qua typologie verwijst naar het oorspronkelijke en inmiddels afgebroken landhuis Reigersbergen.

Het voorterrein keert zich naar de Leidsestraatweg en is gescheiden door een brede waterpartij. Een herkenbare entree van de stad wordt gevormd door de markante gevel aan de voorzijde, het voorplein en de waterpartij.

Veel aandacht is gegeven aan de detaillering van het gebouw. De zorgvuldige ontworpen gevels hebben een alzijdige oriëntatie met accenten als een paviljoen als blikvanger in de as van Grand Canal van Marlot.

Collectie automobielen

Het museum is de plek waar meer dan 130 jaar voortuitgang, innovatie en design zichtbaar vertegenwoordigd zijn in een collectie van meer dan 275 pronkstukken uit de geschiedenis van de automobiel. Deze automobielen kunt u op de website bewonderen. Bovendien kunt u de collectie filteren op basis van merk, herkomst en periode.

Collectie memorabilia

  • Miniaturen: toen de eerste automobielen op de weg verschenen werden er ook miniaturen van gemaakt. Vaak met een verbluffende gelijkenis tot het origineel. Vanaf de jaren 30 kwamen er de zogenaamde Spindizzies, die met snelheden tot ruim 200 kilometer per uur over speciale banen raceten.
  • Affiches: fabrikanten promoten hun automobielen door middel van affiches. De grootste en bekendste tekenaars en artiesten werden ingezet om bijzondere kunstwerkjes te ontwerpen. Wist u dat het museum de grootste collectie ter wereld van de originele posters vanaf eind 19e eeuw herbergt?
  • Memorabilia: automobielen vormen een inspiratiebron voor het ontwerp van gebruiksvoorwerpen. Horloges, sigarettenhouders, flessen, borden en nog veel meer. Het museum toont een ruim overzicht van deze memorabilia.
  • Sculpturen en trofeeën: de automobiel inspireerde veel beeldend kunstenaars om bijzondere objecten te maken. Dit geldt niet alleen voor exposities, maar ook als prijs bij motorsport evenementen. Materialen als zilver, brons en porselein werden hiervoor gebruikt.

Virtuele museumtour

U kunt het museum ook vanuit huis bezoeken door middel van een virtuele tour. Maak gebruik van de pijltjes aan de onderzijde om door het museum te navigeren. Er staan informatie-icoontjes in sommige scenes. Klik een informatie-icoon aan en krijg informatie. Door te klikken op het instellingen icoon aan de rechter bovenzijde, kunt u de audiotour inschakelen.

Eten & drinken

Op ieder moment van uw bezoek kunt u in het restaurant op het Museumplein genieten van ambachtelijk eten en drinken. Waan u in de jaren 20 op het Museumplein. De originele gevels zijn die van veelal oorspronkelijk Haagse gebouwen.

Het vakmanschap van vroeger laat de cateraar terugkeren in de gerechten en service van nu. Het restaurant staat ook voor duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bovendien maakt het restaurant zoveel mogelijk gebruik van eerlijke producten. Benieuwd wat op de menukaart staat? Neem alvast een kijkje op de menukaart.

Museumwinkel

De museumwinkel biedt originele cadeaus en souvenirs aan. Het assortiment van de museumwinkel bestaat uit boeken, kleding en miniatuurmodellen.

Entreeprijzen

Heeft u binnenkort een bezoek aan het Louwman Museum op de agenda staan? Bestel nu alvast uw tickets op www.louwmanmuseum.nl.

Openingstijden

De actuele openingstijden van het Louwman Museum kunt u bekijken op www.louwmanmuseum.nl.

Parkeren

Het museum heeft een ondergrondse parkeergarage. De capaciteit van de parkeergarage is 170 auto’s.

Mindervalide bezoekers

U kunt als mindervalide bezoeker kosteloos parkeren bij de hoofdingang. Om hier te komen, rijdt u over het voetpad voor het museum langs. Vanuit de parkeergarage is er geen lift of doorgang voor mindervalide bezoekers.

Paradepaardjes ouder dan 40 jaar

Heeft u een voertuig ouder dan 40 jaar? U kunt dan kosteloos parkeren op het voorplein bij de hoofdingang. Rijd over het voetpad voor het museum langs om hier te komen.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer: op slechts 3 minuten loopafstand van het museum bevindt zich de bushalte Louwman Museum. Meerdere keren per uur stoppen de buslijnen 90, 385 en 386 bij de bushalte. Vanaf Centraal Station Den Haag is de reistijd slechts 8 minuten. Plan uw reis via www.9292.nl.

Met de auto

  • Vanuit Amsterdam: vanaf de A4 rijdt u via de A44 richting Leiden-West/Den Haag centrum. De A44 gaat vervolgens over in de N44. U volgt de richting Wassenaar-Zuid/Den Haag. Vervolg uw weg op de N44. U gaat vervolgens onder de N14 door. Bij de eerste verkeerslichten na 800 meter slaat u linksaf. Sla direct daarna nogmaals linksaf. U rijdt nu op de toegangsweg van het museum.
  • Vanuit Rotterdam: vanaf de A13 rijdt u richting Den Haag. Neem de afslag E30 richting Den Haag/Utrecht. Vervolgens volgt u de borden richting Voorburg/Den Haag/ A12 en voegt u in op de A12. Aan het einde van de A12 slaat u rechtsaf naar de Benoordenhoutseweg/N44. Ga verder op de N44. Bij afslag Duindigt verlaat u de N44. Vlak voor de verkeerslichten slaat u rechtsaf de toegangsweg in naar het museum.
  • Vanuit Utrecht: vanaf de A12 rijdt u richting Den Haag. Volg de borden Voorburg/Den Haag/A12. Aan het einde van de A12 slaat u rechtsaf naar de Benoordenhoutseweg/N44. Ga verder op de N44. Bij afslag Duindigt verlaat u de N44. Vlak voor de verkeerslichten slaat u rechtsaf de toegangsweg in naar het museum.

Locatie

Louwman Museum
Leidsestraatweg 57
2594 BB Den Haag
Tel: 070 – 304 73 73
E-mail: info@louwmanmuseum.nl
www.louwmanmuseum.nl