Menu
Hotspots

Textielmuseum

In een voormalige textielfabriek in Tilburg is een dynamisch en creatief museum in bedrijf gevestigd. Het museum draagt de naam Textielmuseum. Wist u dat dit de enige plek ter wereld is waar design, kunst, mode, erfgoed en innovatie op het gebied van textiel samenkomen?

Het museum is uniek vanwege de combinatie van inspirerende tentoonstellingen, educatieve programma’s en het Textiellab. Kijk in het Textiellab mee over de schouder van (inter) nationale kunstenaars en ontwerpers.

Textiellab

Het verlengde van het museum is het Textiellab. Het is de plek waar de professionele maker het verhaal vertaalt naar stof. Als u denkt, ik sta erbij en kijk ernaar heeft u het mis, want voor u het weet bent u deelgenoot gemaakt van het proces.

Tentoonstellingen

Er worden inspirerende tentoonstellingen vertoond op het gebied van textielvormgeving, design, beeldende kunst en industrieel erfgoed. Tevens worden in het museum presentaties over historische thema’s met exposities afgewisseld. De exposities lichten actuele textielontwikkelingen uit. Bekijk hier om het aanbod aan tentoonstellingen.

De Wollendekenfabriek

Ervaar zelf hoe van ruwe wol een deken werd gemaakt. De machines worden aangedreven door een stoommachine. Bekijk de demonstratie van de machines, hoor het stampende en aanhoudende geluid en ruik de geur van wol en olie. Nieuwsgierig worden naar de Wollendekenfabriek? Neem hier alvast een voorproefje.

Damastweverij en wasserij

U vindt de Damastweverij achter de Textielshop. De Brabantse weverij laat de getouwen zien van W.J. van Hoogerwou & Zonen. De presentatie bevat niet alleen de oorspronkelijke handweefgetouwen, maar ook een uitgebreid archief van patroontekeningen, Jacquard kaarten, staalboeken en linnen. Laat uw damasten tafelgoed in de Damastwasserij reinigen en opmaken. Op de website kunt u meer leren over de Damastweverij.

Textielshop

De shop kunt u zien als het walhalla voor designliefhebbers. Wilt u meer lezen over textiel, fashion of design? Bent u op zoek naar een origineel cadeau? In de shop bent u hiervoor aan het juiste adres! Het assortiment bestaat namelijk uit plaids, tassen, sieraden, speelgoed en boeken.

Bibliotheek

In het museum vindt u in het midden de grootste in textiel gespecialiseerde bibliotheek van Nederland. Ruimte wordt geboden aan iedereen met een hart voor textiel, zowel professioneel als hobbymatig. Kom op de website meer te weten over de unieke collectie aan textiel literatuur.

Design Studio

Kruip in de huid van een designer. Allereerst kruipt u in de huid van productontwerper Bertjan Pot. Ontwerp uw eigen gepersonaliseerde sokken en sjaals. Combineer verschillende kleuren garen en maak uw design af met uw eigen tekst. Sokken kunt u gelijk mee naar huis nemen. De sjaals worden thuisbezorgd. Reserveer hier een plek in de Design Studio.

Masterclasses

Rondom de lopende tentoonstelling worden verschillende masterclasses organiseert. Onder leiding van een expert kunt u ervaring opdoen met uiteenlopende textieltechnieken. De technieken worden op een simpele manier uitgelegd. Er wordt geoefend met de technieken en u gaat aan het einde van de dag naar huis met proeven en instructiemateriaal. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan de technieken, maar ook aan de herkomst en het gebruik van textiel. Benieuwd naar het aanbod aan masterclasses? Klik dan hier.

Een masterclass ticket kunt u aanschaffen via www.textielmuseum.nl.

Workshops op zondag

Iedere eerste en derde zondag van de maand organiseert het museum een inspirerende workshop rondom de lopende tentoonstelling. Maak tijdens de workshop kennis met uiteenlopende textieltechnieken en doe onder begeleiding van een ervaren museumdocent ervaring op. De workshops zijn geschikt voor iedereen ouder dan 16 jaar. Bovendien hoeft u geen voorafgaande kennis te hebben over textiel.

Bekijk hier het programma met workshops.

Een workshop ticket kunt u aanschaffen via www.textielmuseum.nl.

Groepsactiviteiten

Bent u op zoek naar een groepsactiviteit voor volwassenen? Het textielmuseum heeft verschillende workshops samengesteld. U leert tijdens de workshop technieken en maakt een eigen creatie. Nieuwsgierig geworden naar de workshops? Bekijk de website van het Textielmuseum.

Activiteiten voor kinderen

Voor kinderen is er ontzettend veel te ontdekken en te beleven in het museum. Het museum kent verschillende activiteiten. Bent u benieuwd welke activiteiten het museum organiseert? Klik hier om de activiteiten te bekijken. Op aanvraag kunt u zelfs uw verjaardag vieren in het Textielmuseum.

Rondleidingen

U kunt het museum bezoeken aan de hand van een inspirerende rondleiding. Tijdens de rondleiding ontdekt u hoe verleden, heden en toekomst samenkomen in het museum. Op www.textielmuseum.nl kunt u het aanbod aan rondleidingen bekijken.

Eten en drinken

Het Textielcafé is de perfecte plek om na te genieten, wat te drinken of te smullen van een heerlijke lunch. Het café is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Op mooie dagen kunt u met een verfrissend drankje plaatsnemen op het terras aan de voorzijde.

Tickets

Een bezoek aan het Textielmuseum staat binnenkort op de agenda. Bestel uw tickets op www.textielmuseum.nl.

Openingstijden

De actuele openingstijden van het Textielmuseum kunt u bekijken op www.textielmuseum.nl.

Parkeren

U kunt in de omgeving van het museum vrij parkeren. Direct links en rechts naast het museum bevindt zich een parkeerplaats.

Bereikbaarheid

Met de auto

  • Vanuit richting Eindhoven/ ‘s-Hertogenbosch: afrit 10 Tilburg/Hilvarenbeek, direct rechts. Bij binnenkomst in Tilburg volgt u de routeborden Textielmuseum.
  • Vanuit richting Breda: afrit 11. Volg de N261 richting Tilburg/Kaatsheuvel/Waalwijk. Bij binnenkomst in Tilburg volgt u de routeborden Textielmuseum.
  • Vanuit richting Amsterdam/Utrecht via Waalwijk: volg A27, A59, afrit 37, N261 en A261. Bij de rotonde links (driekwart), volg Ringbaan Noord. Bij tweede stoplicht rechts naar Goirkestraat.
  • Anders: voor een andere route raadpleeg routebeschrijving Google.

Met het openbaar vervoer

Vanaf het NS-station Tilburg is het museum bereikbaar met buslijn 5, richting Noord-Stokhasselt. Stap uit bij halte Kasteeldreef. Plan uw reis voor vertrek via de NS reisplanner of via 9292.

Met de fiets

Naast de bus kunt u ook een OV-fiets huren. Let op, verlaat het station aan de achterzijde.

Te voet

U kunt vanaf NS-station Tilburg ook wandelen naar het Textielmuseum. Het museum ligt op ongeveer 15 à 20 minuten loopafstand vanaf het station. Verlaat het station aan de noordkant. Sla linksaf op de Burgemeester Brokxlaan. Ga rechtsaf op de Gasthuisring en volg deze weg tot voorbij het Wilhelminapark. Het park bevindt zich aan uw rechterzijde. Steek bij het verkeerslicht de weg over en ga rechtdoor over het Smidspad. Loop deze straat helemaal uit. U bent nu in de Goirkestraat. Na circa 40 meter ziet u het museum aan de rechterkant.

Locatie

Textielmuseum
Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg
Tel: 013 – 53 67 475
E-mail: info@textielmuseum.nl
www.textielmuseum.nl