Menu
Hotspots

Museum van de Twintigste Eeuw

Het museum vertelt aan de hand van honderden voorwerpen en tientallen interieurs over het leven in de vorige eeuw. In het museum krijgt u antwoord op diverse vragen. Vragen waaraan u kunt denken zijn: met welk speelgoed speelden kinderen, wat voor winkels waren er en wat was er op de radio of televisie te beleven?

In de afgelopen honderd jaar is er veel veranderd. Er hebben veranderingen plaatsgevonden thuis, op het werk, op school en in winkels. Duik in uw eigen verleden en dat van uw (groot) ouders en laat u verrassen door de vele ontwikkelingen.

Collectie

De vaste collectie van het museum bestaat uit nostalgische voorwerpen. Tevens zijn er een aantal wisselexposities. De vaste collectie bestaat onder meer uit diverse interieurs uit de vorige eeuw. Het jeugdsentiment wordt omhoog gehaald met nostalgisch speelgoed. In de communicatiezaal treft u een diverse collectie aan oude telefoons, computers, radio’s, tv’s en nog veel meer.

Oude winkeltjes

Een feest der herkenning vindt u terug in de diverse winkelinrichtingen. Oude reclameborden, weegschalen, kassa’s en pakken waspoeder. Gluur naar binnen bij de winkels, vertel over het leven van voor de grote supermarkten en webshops.

Een belevenis voor kinderen

Er worden voor kinderen speciale kinderactiviteiten, tentoonstellingen en workshops georganiseerd. Met name tijdens de schoolvakanties. Kinderen kunnen ten alle tijden deelnemen aan de speurtocht of audiotour. Aan de hand van verhalen van (groot) ouders kan een kind zien hoe men vroeger leefden. In de speelgoedzaal laten onder andere Barbie, Sesamstraat en Lego zien waar men vroeger mee speelden.

Exposities

Jan, Jans en de Kinderen

Het museum toont de tentoonstelling Jan, Jans en de kinderen, 50 jaar KLEIN GELUK in Libelle. In het blad zijn de belevenissen van de familie al een halve eeuw te zien. Het museum heeft samen met de uitgever van het blad een bijzondere presentatie gemaakt. De presentatie bestaat uit 50 strips op XXL formaat. Naast de presentatie zijn er vitrines vol met Jan, Jans en de kinderen objecten te bewonderen.

Collectie aan fonografen en grammofoons

Op de Edison-afdeling kunt u een overzicht van geluidsapparatuur uit het begin van de vorige eeuw bekijken. Bewonder de verzameling van fonografen en grammofoons van verzamelaar Jelte Attema.

Pratende poppen

Speciaal voor kinderen zijn er tientallen blikken platenspelers gemaakt. Er zijn ook pratende poppen van rond 1890/1920 te zien. Deze poppen werken met een grammofoonmechaniekje. Bovendien is er de zeldzame Edison Talking Doll te zien.

Kids

Kinderen kunnen ontdekken hoe hun ouders en grootouders vroeger leefden. Tevens maken zij kennis met een tijd die voorheen wellicht onbekend was. In de twintigste eeuw hebben veel veranderingen plaatsgevonden die vandaag de dag nog steeds van invloed zijn op het leven van nu.

Vraag bij de balie naar de interactieve en speelse opdracht. Kinderen kunnen deze opdracht samen met hun ouders of grootouders uitvoeren. Jong en oud wisselen ervaringen uit. Op een leuke manier leren zij elkaar nog beter kennen en geven zij kennis door.

U kunt gebruik maken van de informatieve audiotour. Naast de audiotour zijn er regelmatig wisseltentoonstellingen die vooral op kinderen gericht zijn. Bekijk www.museumhoorn.nl voor de wisselexposities. Elke schoolvakantie organiseert het museum knutselactiviteiten voor de jeugd. De actuele data van de knutselactiviteiten kunt u hier bekijken.

Educatieve programma’s

Het museum biedt educatieve programma’s aan voor alle klassen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Benieuwd aan welke educatieve programma’s uw klas kan deelnemen? Bekijk op de website de educatieve programma’s. Naast deze programma’s is een programma op maat ook mogelijk. Heeft u interesse in een bezoek aan het museum met uw leerlingen? Neem via de mail contact op.

Museumshop

In de shop vindt u bijzondere en nostalgische artikelen. Speelgoed, boeken, Coca-Cola, aap-noot-mies, reclameborden, cd’s, dvd’s, miniaturen van Hoornse monumenten, kaarten, spellen en nog veel meer. In de webshop kunt u het gehele assortiment bekijken.

Wilt u een groot object ophalen met de auto? Meld u zich bij het museum via de praatpaal. De praatpaal vindt u op het parkeerterrein achter het Oostereiland.

Ga terug in de tijd en haal dierbare herinneringen op met cd’s met de grootste hits uit een bijzonder jaar. Trakteer uzelf op een cd of geef een cd cadeau aan een jarige, bruidspaar of jubilaris. Er zijn cd’s uit de jaren 1930 t/m 1990 verkrijgbaar.

Entreeprijzen

Een bezoek aan het Museum van de Twintigste Eeuw staat binnenkort op de agenda. Bestel uw tickets op www.museumhoorn.nl.

Openingstijden

Bekijk de actuele openingstijden van het museum op www.museumhoorn.nl.

Parkeren

Betaald parkeren geldt voor de gehele binnenstad. Let op, de meeste parkeerplaatsen zijn voor vergunninghouders. U kunt gratis parkeren bij P-Havens (parkeerterrein De Nieuwe Wal). U mag alleen met een invalidenparkeerkaart parkeren op het Oostereiland. De vier invalidenplekken zijn direct rechts van de brug.

Bereikbaarheid

Met de trein

Neem de trein naar station Hoorn. Vanaf het station volgt u de groene borden ‘musea’ en ‘Museum van de 20e Eeuw’. Wandel in circa 20 minuten door het historische hart van Hoorn.

Met de auto

Hoorn ligt aan de snelweg A7 (Amsterdam-Afsluitdijk-Leeuwarden). U neemt de afslag Hoorn en volgt vervolgens de blauwe ANWB-borden ‘Havens’. Bij ‘P-Havens’ kunt u gratis parkeren. Stel uw navigatiesysteem in op postcode 1621 MB. U loopt het parkeerterrein af tot de Oosterpoort en gaat links de ‘Kleine Oost’ in. Na de brug over Vollerswaal gaat u weer links en loopt u langs de haven, met het water links van u, zo rechtdoor naar het Oostereiland.

Vanaf dit parkeerterrein vaart de watertaxi. Reserveer de watertaxi via www.watertaxihoorn.nl. Bekijk de website voor de actuele rondvaarten.

Touringcarbussen

Bussen kunnen niet voor het museum komen. U kan worden afgezet bij het begin van het Visserseiland. Het Visserseiland bevindt zich op 400 meter loopafstand van het museum. Om met een touringcar door de binnenstad te rijden en om de in-en uitstapplaats op het Visserseiland te gebruiken is een ontheffing nodig. Het museum kan een ontheffing voor u aanvragen. Na het uitstappen van de passagiers dient de bus te parkeren op één van de parkeerplaatsen voor touringcars. De parkeerplaatsen zijn onder andere De Nieuwe Wal en Pelmolenpad.

Locatie

Museum van de Twintigste Eeuw
Krententuin 24
1612 DG Hoorn
Tel: 0229-214 001
E-mail: info@museumhoorn.nl
www.museumhoorn.nl