Menu
Verras me

De Kop van Zuid in Rotterdam

Wist u dat de Kop van Zuid eigenlijk het ondergeschoven broertje van de Maasstad is? Echter, kwam daar aan het eind van de negentiende eeuw verandering in. Het werd namelijk de thuisbasis voor de Holland-Amerika Lijn. Vroeger stonden mensen met hun koffers op de kade. Decennialang verschijnt het ene naar het andere wooncomplex.

Hoofdkantoor Holland-Amerika Lijn

Ondanks de vele wooncomplexen heeft het hoofdkantoor uit 1901 door de jaren heen standgehouden. Het kantoor wordt inmiddels overschaduwd door hoge buren. Zicht op het gebouw betekende vroeger het einde van een lange reis of het begin van de reis. Echter, is het maar liefst drie keer uitgebreid. Het resultaat van de uitbreiding is een massief pand met twee groene torentjes aan weerszijden. Alleen de gevel aan de noordzijde van het oorspronkelijke gebouw is overgebleven.

Hotel New York

Sinds 1993 is Hotel New York hier gevestigd. Het hotel is te herkennen aan de gouden letters op de gevel. Naast het hotel staat onder meer het World Port Centre van toparchitect Norman Foster. De toren heeft een tachtig meter hoog rechthoekig deel en een 124 meter hoog halfrond gedeelte. Aan de andere kant van het hotel staat woontoren Montevideo. Van de woontoren is een speels geheel gemaakt door architect Francine Houben. Gevels in diverse kleuren baksteen springen in en uit. De ramen zijn zowel rond als rechthoekig.

KPN-toren Belvédère

De KPN-toren is te herkennen aan de grote glazen gevel. Wist u de gevel maar liefst zes graden voorover helt. Dit is exact van de hellingshoek van de toren van Pisa. Het gebouw is ontworpen door de Italiaanse ontwerper Renzo Piano.

De Rotterdam

De Rotterdam is ontworpen door Rem Koolhaas. Het gebouw bestaat uit drie met elkaar verbonden torens van bijna 150 meter hoog. De torens vormen samen een ‘verticale stad’. De aanblik van de verschillende oude pakhuizen blijft bestaan. Echter, krijgen de pakhuizen een nieuwe functie. Neem bijvoorbeeld het Leidsche Veem (1896). Vroeger was het een pakhuis voor opslag van tabak. Tegenwoordig een studentencomplex met units. Het monumentale Pakhuis Meesteren wordt omgetoverd tot een modern lifestyle hotel.

Dubai

Een spraakmakende hoogbouw doemt op te midden van een lege zandvlakte. Dubai is één van de zeven staten binnen de Verenigde Arabische Emiraten waar het Midden-Oosten en het Westen elkaar ontmoeten. Welvaart is ontstaan door de olie. In de jaren zestig vonden de aardolievondsten plaats. Hierdoor stegen de staatsinkomsten spectaculair en binnen ongeveer 30 jaar verdwenen de zandstenen huizen met hun koeltorens.

Echter, blinkt het nu in Dubai van het goud in ‘nepdecors’ van klaterende fonteinen, dadelpalmen en vergulde koepels. Jaarlijks komen miljoenen vakantiegangers naar de stad en het strand langs de Arabische Golf. Dubai stimuleert het toerisme, want de olie raakt langzamerhand op.

Locatie

De Kop van Zuid bevindt zich aan de zuidoever van de Maas in het centrum van Rotterdam.