Menu
Hotspots

Thermenmuseum

Het museum vertelt het verhaal van de Romeinen in Zuid-Limburg. Het Romeinse badhuis vormt het topstuk. Tevens is het badhuis het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw uit Nederland.

Het museum

  • Het badhuis: het verhaal van Coriovallum (de Romeinse stad die onder Heerlen ligt) wordt verteld in het museum. Het badhuis bestaat uit 500 meter Romeins muurwerk en 2500 vierkante meter vloeroppervlakte. Wist u dat het badhuis het oudste stenen gebouw van Nederland is? Benieuwd wat een bezoek aan het badhuis indrukwekkend maakt? Klik dan hier.
  • Geschiedenis Romeins Zuid-Limburg: Zuid-Limburg behoorde van 50 tot circa 450 na Christus tot het Romeinse Rijk. Er werd een hoofdweg aangelegd die het gebied verbond met Gallië en de rest van het Romeinse Rijk. De hoofdweg kreeg de naam Via Belgica. Coriovallum (Heerlen) ontstond op het kruispunt van de Via Belgica en de Romeinse weg van Aken naar Xanten. Alle soldaten werden langs deze weg aan de Rijksgrens voorzien van graan. Nieuwsgierig welke invloed de Romeinen hebben gehad op Zuid-Limburg. Bekijk www.thermenmuseum.nl over de Romeinse invloed.
  • Collectie: het Romeinse archeologisch erfgoed van Heerlen en een groot aantal vindplaatsen in de directe omgeving worden beheert en gepresenteerd in het museum. Naast het topstuk, het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw, is er nog veel meer te zien. Neem bijvoorbeeld de doorlopende expositie Romeins Zuid-Limburg. Aan de hand van de prachtige collectie vertelt deze expositie het verhaal van Zuid-Limburg, de Romeinse villa’s en de Romeinse weg. U vindt hier ook een heuse schatkamer met unieke voorwerpen. Nieuwsgierig geworden naar de museumcollectie? Neem hier alvast een kijkje.
  • Via Belgica en Via Traiana: op het kruispunt van de Via Belgica en de Via Traiana lag Coriovallum (Heerlen). Door deze ligging groeide Coriovallum uit tot een bloeiend handelscentrum waar vele reizigers dagelijks onderdak vonden. Het was niet toevallig dat hier een publiek badhuis werd gebouwd. In Heerlen verwijzen veel straatnamen naar hun Romeinse oorsprong. Wilt u meer weten over Via Belgica en Via Traiana? Klik dan hier.

Wat is er te doen?

Het museum biedt een tal aan activiteiten aan. Bij deze activiteiten kunt u denken aan exposities, rondleidingen, een 3-D voorstelling, spellen en activiteiten voor kinderen. Onderstaande activiteiten zijn een greep uit het totale aanbod aan activiteiten:

  • Beleefroute 2000 jaar Heerlen (rondleiding): u wordt meegenomen door de interactieve beleefroute op een tijdreis. Tijdens deze reis ziet, hoort en ervaart u hoe mensen in Heerlen leefden in de belangrijkste periodes van de afgelopen 2000 jaar. U komt als bezoeker langs de belangrijkste historische plekken van Heerlen inclusief Nederlands Mijlenmuseum, SCHUNCK, Savelbergklooster en Thermenmuseum. Tevens komt u langs enkele murals en de nieuwste aanwinst van Heerlen namelijk het Maankwartier. Historisch Heerlen wordt tot leven gebracht dankzij de ontdek- en doe-opdrachten in de gids en de audiofragmenten. U kunt de route in zijn geheel of in delen lopen. Het startpunt mag u zelf bepalen. Wilt u meer weten over de Beleefroute 2000 jaar Heerlen? Klik dan hier.
  • Romeinse ontdektocht voor families: Lucius en Amaka wonen in Coriovallum en zijn beste vrienden. De vrienden spelen samen met hond Felix graag in en rond het badhuis. In de Romeinse tijd was het badhuis versierd met mozaïeken en fresco’s. Een fresco is een soort muurschildering. Echter, de fresco is in de loop van de jaren zoekgeraakt. Lucius en Amaka hebben hulp nodig om de fresco weer in elkaar te zetten. Helpt u de vrienden om het fresco van Coriovallum weer compleet te maken? U gaat aan de hand van allerlei opdrachten aan de slag en leert van alles over het museum en het badhuis.
  • Filmzaal (expositie): in de filmzaal kunt u uw museumbezoek starten met de film ‘Een badhuis in Coriovallum’. Op een luchtige wijze wordt u meegenomen naar de tijd dat de Romeinen hier alles op zijn kop zetten. De hoofdrol wordt gespeeld door Amaka, de knappe cosmeta. Amaka werkte in het badhuis en zij gaf massages en voorzag mensen van make-up en een hip kapsel. In de film spelen ook kruikenmaker Lucius en soldaat Marcus.
  • 3-D voorstelling het badhuis ontwaakt: in de 3-D lichtvoorstelling wordt u meegenomen door de tijd. Maak een sprong in de tijd en ontdek hoe het badhuis is gebouwd en door wie. Door middel van de nieuwste technieken wordt het verhaal van het badhuis verteld. De voorstelling duurt slechts enkele minuten.

Bekijk de website voor het aanbod aan activiteiten.

Onderwijs

  • Erfgoedonderwijs: erfgoed komt pas tot leven wanneer leerlingen dit erfgoed ook echt bezoeken. De betrokkenheid en verbondenheid van de leerling met zijn eigen leefomgeving wordt vergroot door het contact. Tevens laat het zien dat het over het verhaal van het eigen verleden en heden gaat. Niet alleen kennis en vaardigheden levert erfgoededucatie op, maar is door een vakoverstijgende aanpak breed inzetbaar in het onderwijs.
  • Erfgoededucatie: neem deel aan een spannende tijdreis. U gaat aan de slag met het verleden van uw eigen omgeving. Ontdek spelenderwijs hoe de Romeinen hier vroeger leefden. Benieuwd uit welke onderdelen de erfgoededucatie is opgebouwd? Klik dan hier.
  • Basisonderwijs: een bezoek aan het museum is niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk voor de klas en de docent. Het museum biedt een vaste expositie met een gevarieerde collectie gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd, afkomstig uit Coriovallum. Tevens zijn er wisselexposities waarin de actuele resultaten van de archeoloog-specialisten centraal staan. Bekijk het aanbod aan onderwijsprogramma’s voor het basisonderwijs op de website.
  • Voortgezet onderwijs: net als voor het voortgezet onderwijs geldt dat een bezoek aan het museum leerzaam en leuk is. Het museum biedt een vaste expositie met een gevarieerde collectie gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd, afkomstig uit Coriovallum. Tevens zijn er wisselexposities waarin de actuele resultaten van de archeoloog-specialisten centraal staan. Het educatief aanbod van het museum bestaat uit de digitale kijkwijzer, een vragenlijst, workshops en een Romeinse combireis door Zuid-Limburg. Voor ieder niveau is er een passend educatief programma. U kunt uw bezoek aan het museum uitbreiden met een workshop naar keuze. Centraal in de workshops staan het werken met authentiek materiaal en technieken. Fortunata begeleidt de workshops. Benieuwd welke programma’s en workshops het museum aanbiedt? Klik dan hier.

Museumwinkel

U vindt in de museumwinkel allerlei leuke en leerzame souvenirs. Het assortiment van de winkel bestaat uit allerlei replica’s van Romeinse voorwerpen, ansichtkaarten, boeken en naslagwerken.

Eten & drinken

In het museum kunt u koffie, thee en chocolademelk kopen. Neem plaats in Taberna die beschikt over ruime gezellige zitplaatsen voor groepen om een zelf meegebrachte lunch te nuttigen of de antwoorden op de speurtocht te controleren. In de weekenden en vakantieperiodes kunt u hier Romeinse spellen spelen. Geniet bij mooi weer op het terras van een versnappering.

Prijzen

Een bezoek aan het Thermenmuseum staat binnenkort op de agenda. Bestel uw tickets op www.thermenmuseum.nl.

Openingstijden

De actuele openingstijden van het Thermenmuseum kunt u bekijken op www.thermenmuseum.nl.

Bereikbaarheid

Met de auto

Voer in het navigatiesysteem het adres Coriovallumstraat 9, 6411 CA Heerlen in. Het museum beschikt niet over een eigen parkeergelegenheid. U kunt uw auto op 1 minuut loopafstand parkeren in de Q-Park Raadhuis parking aan de Uilestraat 4 in Heerlen.

Mindervaliden mogen voor de deur parkeren (mits er plaats is) in één van de twee parkeervakken op de stoep. Vraag bij de balie om een vergunning.

Met het openbaar vervoer

Plan uw busreis via 9292. Reist u met de trein? Vanaf treinstation Heerlen is het 10 minuten lopen naar het museum. Volg vanuit het station de Geerstraat en loop deze straat helemaal uit. Op het einde (aan de rotonde) ziet u links het Thermenmuseum voor u liggen.

Locatie

Thermenmuseum
Coriovallumstraat 9
6411 CA Heerlen
Tel: + 31 (0) 45 560 51 00
E-mail: info@thermenmuseum.nl
www.thermenmuseum.nl